Ana içeriğe dön

Çevresel Arkeoloji Çevrimiçi Programı

KocUniversityANAMED

Derslerin Başlangıcı

Derslerin Sonu

Program Hakkında

Program, çevresel arkeolojiyi katılımcılara tanıtmayı amaçlayan program, araştırma konuları ve metotlarını da kapsayarak zooarkeoloji ve arkeobotanik alanlarına yoğunlaşacak.

Başvuru Koşulları

Program Türkçe ve İngilizce olarak gerçekleştirilecektir. Program ilgili alanlarda eğitim gören lisans ve lisansüstü öğrencilerinin yanı sıra, Anadolu üzerine çalışan araştırmacılara da açıktır. Tüm eğitim seviyelerindeki katılımcıların başvurması teşvik edilir.

Eğitmenler

Course Staff Image #1

Dr. Müge Ergun, 2018-2020 ANAMED Çevresel Arkeoloji Bursiyeri

Müge Ergun, doktorasını İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü ile Paris 1 Panthéon-Sorbonne Üniversitesi’nde (co-tutelle, 2016) tamamlamış; yüksek lisans derecesini ise İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü’nden (2009) almıştır. Dr. Ergun’un arkeobotanik çalışmalar çerçevesinde şekillenen araştırmaları insan-bitki etkileşimleri, günlük ve mevsimsel rutinlerde bitkilere dayalı faaliyetler ile bunların özellikle Güneybatı Asya’da tarımın başlangıcı ve evcilleştirme sürecinde toplulukların ekonomik ve sosyo-kültürel yaşamlarını ne şekilde etkilediğine odaklanır. Son zamanlarda Orta Anadolu (Aşıklı Höyük ve Balıklı) ve Kuzey Kıbrıs’taki (Tatlısu-Çiftlikdüzü/Akanthou-Arkosykos) erken Neolitik dönem (MÖ kal. 9. ve 8. bin yıl) topluluklarını araştıran projelerde çalışmaktadır.

Course Staff Image #2

Dr. Hannah Lau, 2018-2020 ANAMED Çevresel Arkeoloji Bursiyeri

Hannah Lau, geçmişte yaşamış insanların hayvan yönetiminde kullandıkları uygulamalar ile çevre ve sosyopolitik karmaşıklık arasındaki ilişkiyi incelemek üzere zooarkeolojik verilere başvuran bir antropoloji arkeoloğudur. Doktora derecesini California Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nden 2016 yılında alan Dr. Lau’nun tez çalışması Halaf dönemi Domuztepe yerleşmesi (MÖ. kal. 6000-5400) sakinleri arasındaki tarımsal-kırsal üretime dayalı sosyal ve ekonomik işbirliği ile koordinasyonu belgelemek üzerinedir. Yakın Doğu ve Güney Kafkasya’daki bir dizi alanda saha çalışması deneyimine sahip olan Dr. Lau,Türkiye’deki çalışmalarına ek olarak, 2009 yılından bu yana Nahcivan Özerk Cumhuriyeti’nde ve Güneydoğu Azerbaycan’da yer alan Lerik eyaletinde çalışmaktadır.

Sıkça Sorulan Sorular

Program ne kadar sürecek?

Kayıt olduğunuz bu program 25 Haziran-23 Temmuz tarihleri arasında erişimize açık olacaktır. Dersleri kendi temponuza ve zamanınızın uygunluğuna göre istediğiniz hızda tamamlayabilirsiniz.

Programı tamamlamak için ne yapmam gerekiyor?

Program 3 bölüm ve 13 dersten oluşmaktadır. Her ders 20-25 dakika uzunluğundadır ve her dersi, çoktan seçmeli sorulardan oluşan bir değerlendirme bölümü takip eder. Eğer değerlendirmeyi tek seferde geçemezseniz, doğru cevapları bulana kadar değerlendirmeyi tekrar edebilirsiniz. Bir sonraki derse geçmek ise beş sorudan dördüne doğru cevap vermeniz gerekmektedir.

Sertifika almak için ne yapmam gerekiyor?

Tüm dersleri ve değerlendirmeleri başarı ile tamamlayanlar sertifika hakkı kazanırlar.

Dersi tamamlamadan bırakırsam ya da zamanında bitiremezsem tekrar kayıt olabilir miyim?

Derse katılım için çok yoğun talep olduğundan ve mümkün olduğu kadar çok kişinin programdan yararlanmasını hedeflediğimizden, kayıt olduğu dönemde programı başarıyla tamamlayamayan katılımcılara gelecekte Çevresel Arkeoloji Çevrimiçi Programı'na katılım hakkı verilmeyecektir.

Kaydol