Ana içeriğe dön

Arkeolojik Varlıkların Korunması ve Kurtarılması

KU

Derslerin Başlangıcı

Derslerin Sonu

Program Hakkında

ANAMED tarafından sunulan, Ankara İngiliz Arkeoloji Enstitüsü’nün yönetimindeki SARAT (Safeguarding Archaeological Assets of Turkey) Projesi, ICOM İngiltere ve Koç Üniversitesi ANAMED’in işbirliğiyle hazırlanan online sertifika programı Arkeolojik Varlıkların Korunması ve Kurtarılması’na hoş geldiniz. British Council ve İngiltere Dijital, Kültür, Medya ve Spor Bakanlığı’nın yönetimindeki Kültürel Koruma Fonu (The Cultural Protection Fund- CPL-O69-16) tarafından finanse edilmiş olan program, arkeolojik varlıkların korunması ile ilgili teorik ve pratik bilgileri birleştiren zengin içeriği ile Türkiye’de ve dünyada bir ilktir. Koç Üniversitesi Öğrenme ve Öğretme Ofisi (KOLT) tarafından sağlanan uzaktan erişim (online) sistemi ile kaydolduğunuz dönem içerisinde kendinize en uygun zamanda ve istediğiniz yerde dersleri takip edebileceksiniz. Eğitim dili Türkçe ve ücretsiz olan programı tamamladığınızda, Koç Üniversitesi tarafından verilecek dijital sertifikayı almaya hak kazanacaksınız.

Dünyada insan ve tabiat kaynaklı risklere karşı arkeolojik varlıkların sürdürülebilir biçimde korunması için yapılan çalışmalar günden güne artıyor. Koruma faaliyetlerinin yolu ise, arkeolojik varlıkları tanımak, olası risklere karşı hazırlıklı olmak ve dünyada bu konuda sürdürülen çalışmaları yakından takip etmekten geçiyor.

Program boyunca sürdürülebilir korumanın önemi, ulusal ve uluslararası düzenlemeler, müze ve arkeolojik alanlarda afete ve acil durumlara karşı yapılacaklar ve UNESCO Dünya Mirası gibi konularda kapsamlı bilgi alacaksınız. Ayrıca acil durum konservasyonu, fotoğraflama, belgeleme ve dijital koruma konularında pratik beceriler edineceksiniz.

Bu program, katılımcılara arkeolojik varlıkların korunması ve kurtarılmasında dünyadaki güncel yöntemlerle donanım ve pratik beceriler kazandırmayı hedefliyor. Aynı zamanda Türkiye’nin kültürel varlıklarına da derinlemesine bir bakış fırsatı sunuyor.

Eğitmenler

Gül Pulhan

Gül Pulhan

Boğaziçi Üniversitesi Tarih bölümünden Lisans, İstanbul Üniversitesi Protohistorya ve Ön Asya Arkeoloji bölümünden Yüksek Lisans, Yale Üniversitesi Yakın Doğu Dilleri ve Uygarlıkları bölümünden Yakın Doğu Arkeolojisi M.Phil ve doktora derecelerine sahiptir. Oxford Üniversitesi’nde doktora sonrası çalışmaları yapmıştır. Uzmanlık alanı Kuzey Mezopotamya Bronz Çağları, Kültürel Miras Yönetimi ve Müzecilik Çalışmalarıdır. Koç Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü’nün kurucu öğretim üyeleri arasında yer almıştır. 2009’dan bu yana, Ilısu Barajı Kurtarma kazılarından biri olan, çok dönemli Gre Amer höyüğünü Batman Müzesi adına kazmaktadır. Ankara İngiliz Arkeoloji Enstitüsü tarafından yürütülen SARAT (Safeguarding Archaeological Assets of Turkey) Projesi’nin koordinatörlüğünü yürütmüştür.

Ali Karakaş

Ali Karakaş

1986 yılında Tokat’ın Zile ilçesinde doğdu. Sırasıyla Zile Anadolu Lisesi, Samsun Ondokuzmayıs Üniversitesi Veteriner Fakültesi Veteriner Hekimliği ve Ondokuzmayıs Üniversitesi İktisat bölümlerinde okudu. 2009-2010 yılları arasında Toplum Gönüllüleri Vakfı yönetim kurulu üyeliği yaptı. Mart 2011’den beri KONDA Araştırma ve Danışmanlık’ta çalışıyor.

Caner Şenyuva

Caner Şenyuva

Mühendis olarak hayata atıldıktan bir süre sonra çocukluğundan beri tutkusu olan fotoğrafçılığı profesyonel olarak yapmaya karar verdi. Son 12 senedir özellikle kazı, etkinlik, sanayi, mimari, ürün ve sahne sanatları konularında çok sayıda çalışması oldu.Tecrübelerini dönem dönem verdiği derslerle paylaştı. 2009 yılında "Işıyan Sabahlara Doğru Afghanistan" kişisel sergisini açtı.

Gizem Dörter

Gizem Dörter

Koç Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi programında mimarlık tarihi, alan araştırması ve dijital teknolojileri bir araya getiren doktora çalışmasını tamamlamaktadır. 2013’ten beri dijital teknolojilerin kültürel miras alanında kullanımı ile ilgili dersler vermektedir. Dörter, yüksek lisans eğitimini Koç Üniversitesi “Anadolu Uygarlıkları ve Kültürel Miras Yönetimi” programında, lisans eğitimini ise Amerika Brown Üniversitesi’nde çift anadal ile tamamlamıştır. Geçmişte yer aldığı proje ve görevlerden bazıları arasında, Dünya Anıtlar Fonu’nun (World Monument Fund/WMF) Türkiye projeleri için danışmanlık ve Kültür ve Turizm Bakanlığı ile koordinasyonu ile 2010 İstanbul Kültür Başkenti Ajansı kültürel miras ve müzecilik projelerinde farklı görevler yer almaktadır.

Işılay Gürsu

Dr. Işılay Gürsu

Boğaziçi Üniversitesi Turizm İşletmeciliği bölümündeki lisans eğitiminin ardından, Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri ve Kültürel Miras Yönetimi bölümünde yüksek lisans yaptı. 2013 yılında, İtalya'nın Lucca şehrinde yer alan IMT Institute for Advanced Studies'in 'Kültürel Miras Yönetimi' programından doktora derecesini aldı. Aynı yıl Ankara İngiliz Arkeoloji Enstitüsü'ne kültürel miras yönetimi doktora sonrası araştırmacısı olarak katıldı. İngiliz Akademisi Sürdürülebilir Gelişim Programı tarafından fonlanan 'Kalıntıların Yanı Başında Yaşamak: Yerel Halklar için Sürdürülebilir Gelişim Noktaları olarak Arkeolojik Alanlar, Güneybatı Türkiye örneği' başlıklı projeyi yürüttü. Ortaya çıkmasına katkıda bulunduğu SARAT (Safeguarding Archaeological Assets of Turkey) Projesi kapsamında Ankara İngiliz Arkeoloji Enstitüsü'nde çalışmalarını sürdürmüştür.

Serap Özdemir

Serap Özdemir

1995-1997 yılları arasında Ankara Üniversitesi’nde Restorasyon ve Konservasyon eğitimi gördü. Ankara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Müze Eğitimi Ana Bilim Dalı’nda Yüksek Lisansı’nı (2015) tamamladı. Gazi Üniversitesi, Güzel Sanatlar Enstitüsü, Kültür Varlıklarını Koruma Anabilim Dalı’nda doktora eğitimine devam etmektedir. 2000-2015 yılları arasında Japon Anadolu Arkeoloji Enstitüsü, Kırşehir Kaman-Kalehöyük kazısında arazi konservatörü olarak çalışan Özdemir, 2006-2008 yılları arasında Alman Arkeoloji Enstitüsü İzmir Bergama-Pergamon kazısında yönetici konservatör olarak görev yaptı. Ankara Üniversitesi Başkent Meslek Yüksekokulu’nda öğretim görevlisi olarak çalıştı. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümü’nde öğretim görevliliği yapmaktadır.

Sık Sorulan Sorular

Program ne kadar sürecek?

Kayıt olduğunuz bu program iki ay boyunca erişimize açık olacaktır. Dersleri kendi temponuza ve zamanınızın uygunluğuna göre istediğiniz hızda tamamlayabilirsiniz. Derslere erişiminiz 18 Temmuz'da sona erecektir. Ancak dersleri tamamlamak için 18 Temmuz'u beklemek zorunda değilsiniz!

Programı gece ya da hafta sonu da takip edebilir miyim?

Ders, kaydolunan iki aylık dönem içerisinde uzaktan erişim yoluyla herhangi bir saatte, günde ve yerde takip edilebilir. Size gereken internet bağlantınız, bilgisayarınız ve derslere olan dikkatiniz! Ders videolarını istediğiniz yerde durdurup ara verebilirsiniz ya da tekrar izleyebilirsiniz.

Programı tamamlamak için ne yapmam gerekiyor?

Beş bölüm ve yirmi dersten oluşan programda dersler yaklaşık 50 dakikadır ve her dersin sonunda sizlerin çoktan seçmeli test sorularını yanıtlamanız istenmektedir. İlk seferde başarılı olamadıysanız doğru yanıtları bulana kadar test sorularını tekrar edebilirsiniz. Amaç, bu derste konuşulan konuları ve bilgileri pekiştirmek ve aklınızda daha iyi kalmasını sağlamak. Ancak belli oranda soruya doğru cevap vermeden bir sonraki derse geçmek mümkün değildir.

Program içindeki dersler bir konu akışı içinde sıralandığı için dersleri atlayarak takip etmek ya da aradan başlamak mümkün değildir. Programda ilerleyebilmek için sırasıyla derslerin tamamlanması ve derslerin ardından gelen testlerdeki soruların belli oranda doğru cevaplanması gerekmektedir.

Dersin malzemeleri nedir ve nasıl edinebilirim?

Derslerde kullanılan sunumları, dersin içeriğine ilişkin metni ve bir sayfalık ders özetini elektronik olarak indirebilir ve kendinize bir arşiv oluşturabilirsiniz. Dersin anlatıldığı videolar ise sadece dönem boyunca platform üstünde erişilebilir olacaktır. İndirmek mümkün değildir.

Sertifika almak için ne yapmam gerekiyor?

Tüm dersleri ve testleri başarı ile tamamlayanlar sertifika hakkı kazanırlar.

Program kaç kez yayına girecek?

Program dönemleri aşağıdaki gibidir. Ancak yoğun ilgi dolayısıyla yeni dönemlerin açılması düşünülmektedir.

  • 8 Eylül 2020 - 8 Kasım 2020
  • 1 Aralık 2020 - 1 Şubat 2021
  • 22 Şubat 2021 - 22 Nisan 2021
  • 18 Mayıs 2021 - 18 Temmuz 2021

Dersi tamamlamadan bırakırsam ya da zamanında bitiremezsem tekrar kayıt olabilir miyim?

Derse katılım için çok yoğun talep olduğundan ve mümkün olduğu kadar çok kişinin programdan yararlanmasını hedeflediğimizden, kayıt olduğu dönemde programı başarıyla tamamlayamayan katılımcılara bu yıl içerisinde yeni bir hak verilmeyecektir.

Erişim sorunu yaşadığımda ya da içerikle ilgili bir sorum olduğunda kiminle iletişim kurmalıyım?

Dönem boyunca hem teknik hem de içerikle ilgili konularda sizlere destek ve sorularınıza cevap vereceğiz. Sorularınız için iletişim adresi: anamedonline@ku.edu.tr